10 Najkorisnijih saveta kako da produžite životni vek vaše mašine za veš

10 Najkorisnijih saveta kako da produžite životni vek vaše mašine za veš

Da li ste znali da prema globalnim statistikama, pored frižidera koji je konstantno uključen, sledeći uređaj koji se najviše koristi u domaćinstvu jeste - mašina za pranje veša.

Bez obzira na to da li posedujete stariji model ili mašinu najnovije tehnologije, pravilno održavanje može produžiti životni vek vaše mašine i uštedeti vam novac na popravkama ili zameni.

Ovo je deset najkorisnijih saveta kako da produžite vek trajanja vaše mašine za veš:

  1. Redovno čišćenje filtera: Filteri su prva linija odbrane od čestica koji mogu oštetiti vašu mašinu za veš. Redovno čišćenje filtera od prašine, dlaka i drugih ostataka će omogućiti bolji protok vode i vazduha kroz mašinu.
  2. Pravilno doziranje deterdženta: Previše deterženta može stvoriti naslage u vašoj mašini za veš, što može dovesti do začepljenja i smanjena efikasnosti. Pratite uputstva za doziranje na pakovanju deterdženata kako bi ste izbegli ovaj problem.
  3. Redovno čišćenje bubnja: Ostaci deterdženta, prašine i vlage mogu se nakupiti na unutrašnjosti bubnja vaše mašine za veš. Redovno čišćenje bubnja sa blagim deterdžentom ili sredstvom za čišćenje mogu sprečiti nastanak neprjatnih mirisa i produžitii vek trajanja same mašine.
  4. Održavanje gume na vratima: Održavanje samih vrata mašine je ključno za sprečavanje curenja vode i održavanje ostalih uslova za pranje. Redovno čistiti gumu i sama vrata od naslaga, proveravati s vremena na vreme da li su nastala oštećenja prilikom pranja. Ono što je takođe preporučljivo, jeste da vrata nakon pranja veša ostanu otvorena neko vreme kako bi se bubanj i guma oko vrata isušili i time sprečilo stvaranje vlage.
  5. Izbegavanje preopterećenja: Previše veša u bubnju može opteretiti motor i druge delove mašine, što može dovesti do bržeg trošenja i kvara. Neophodno je pratiti preporučene kapacitete punjenja koje navodi proizvođač.
  6. Pravilno sortiranje veša: Sortiranje veša pre pranja može smanjiti rizik od oštećenja ili zapetljavanja. Razdvajanje teških i lakih materijala kao i osetljivih tkanina može pomoći u očuvanju vaše mašine za veš.
  7. Redovno servisiranje: Planirano servisiranje od strane stručnjaka može otkriti potencijalne probleme pre nego što postanu ozbiljni. Redovno održavanje i servisiranje mašine za veš može produžiti njen životni vek i smanjiti rizik od kvara.
  8. Pravilno skladištenje deterdženta: Deteržent i drugi proizvode za pranje veša trebalo bi čuvati na suvom mestu, van dosega direktnog sunčevog svetla. Vlažnost i visoke temperature mogu uticati na kvalitet deterdženta i oštetiti mašinu za veš.
  9. Provera creva i cevi: Redovno provetravajte creva i cevi za vodu kako biste bili sigurni da nisu oštećeni ili začepljeni. Oštećena creva ili cevi mogu izazvati curenje vode i oštetiti unutrašnje komponente veš mašine.
  10. Pratite uputstva za upotrebu: I konačno, jedan od najvažnijih saveta je da pažljivo pratite uputstva za upotrebu koja dolaze uz vašu mašinu za veš. Ovo će vam pomoći da izbegnete nepravilnu upotrebu koja može dovesti do oštećenja i skraćenja životnog veka vaše mašine.

Ukoliko pratite gore navedene savete garantujemo da će vaša mašina za veš raditi optimalno dugi niz godina.

Vaš RV Glo tim