Najstariji hotel na svetu: Nishiyama Onsen Keiunkan

Najstariji hotel na svetu: Nishiyama Onsen Keiunkan

Kada pomislimo na hotele, često zamišljamo moderne zgrade sa luksuznim sobama, restoranima I svim pogodnostima koje putnicima pružaju udobnost I relaksaciju. Ipak, koncept hotela kao mesta za smeštaj putnika datira mnogo vekova unazad. Jedan od najfascinantnijih primera ovog koncepta je Nishiyama Onsen Keiukan, najstariji hotel na svetu i nalazi se u Japanu. 

Nishiyama Onsen Keiunkan, je prvi hotel na svetu I jedini koji neprekidno posluje već više od 1300 godina. Osnovan je 705. Godine od strane Fujiwara Mahito, sina pomoćnika 38. Cara Japana, cara Tendzija I predstavlja odličan primer shinise (davno uspostavljenog posla). Njegov cilj je bio da pruži udoban smeštaj putnicima koji su tražili odmor I relaksaciju u toplim izvorima (onsen). Kroz vekove, hotel je postao sinonim za gostoprimstvo I izvanrednu uslugu.  

Godine 2011. Keiunkan je priznat u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstariji hotel na svetu, uprkos tome što su hotelski sadržaji na licu mesta stari samo nekoliko decenija.

Kontinuitet kroz vekove

Ono što Nishiyama Onsnen Keiunkan čini posebno izuzetnim jeste njegov neprekidni rad tačno 1319. Godina, a ono što je još zanimljivije, hotel je do 2017 bio u vlasništvu iste porodice već 52 generacije, što ga čini ne samo najstarijim hotelom na svetu već I primerom neverovatne porodične tradicije I posvećenosti.

Arhitektura I ambijent

Nishiyama Onsen Keiunkan leži u podnožju planine Akaiši. Od svog osnivanja, banja je svu svoju toplu vodu dobijala direktno iz lokalnih izvora Hakuho. Keiunkan se kontinuirano razvijao tokom svog postojanja, rudimentarni bazeni pećinama su zamenjeni gotovim kupatilima u drvenim kolibama koje su menjane I usavršavane tokom vekova. Hotel je svoju najdrastičniju transformaciju doživeo 1997. Kada su stvoreni namenski smeštaji. Godine 2005. u svaku prostoriju dodata su privatna kupatila sa toplim izvorom koji slobodno teče. Keiunkan je svakako je kroz svoju dugu istoriju zadržao autentičan japanski stil, hotel se ponosi tradicionalnom arhitekturom, koja se savršeno uklapa u prirodno okruženje.

Usluga I iskustvo

Hotel uspešno kombinuje tradicionalne vrednosti sa modernim pogodnostima. Gosti mogu uživati u tradicionalnim japanskim sobama sa tatami prostirkama, dok istovremeno imaju pristup modernim uslugama I sadržajima.

Kulturni I istorijski značaj

Nishiyama Onsen Keiunkan nije samo hotel, već I značajno kulturno I istorijsko mesto. Njegova dugovečnost I kontinuirani rad pružaju uvid u japansku kulturu I način života kroz vekove.

Nishiyama Onsen Keiunkan je mnogo više od najstarijeg hotela na svetu. On je svedok istorije, kulturne tradicije I porodične posvećenosti. On je inspiracija za sve koji žele da istraže dubine japanske gostoljubivosti I tradicije.

Ako ikada budete imali priliku da posetite ovaj jedinstveni hotel, ne samo da ćete uživati u prelepom ambijentu I vrhunskoj usluzi, već ćete postati deo žive istorije koja traje više od milenijuma.

Vaš RV Glo tim