Putovanje od Beograda do Zlatibora

Putovanje od Beograda do Zlatibora

BEOGRAD - START


Zašto bi putovanje na odmor bilo pod tenzijom da se što pre stigne na odrediše?

Na putu od Beograda do Zlatibora možete napraviti par pauza i upotpuniti Vaš utisak o odmoru koji Vas očekuje. Ova ruta predstavlja putovanje kroz prošlost. Regija kojom prolazite odiše mnoštvom kulturoloških i verskih znamenitosti koje su jako bitne za našu istoriju. Ovčar banja, spomen kompleks Kadinjača. Zlakuse, samo su neki od predloga kako da dozivite duh starih vremena.PRVA PAUZA-VALJEVO
Na samo 100km po izlasku iz Beograda, nakon uključenja na autput “Miloš Veliki”, možete napraviti prvu pauzu za obilazak Valjeva. Jedno od najstarijih naselja u Srbiji, čiji pomeni datiraju još iz 1393.godine, predstavlja pravo blago koje naša zemlja poseduje. Po dolasku u Valjevo, naš predlog je da obidjete Tešnjar, gde ćete osetiti duh stare čaršije i zanata. Ukoliko prolazite tokom avgusta, moći ćete uživati u brojnim pozorišnim i filmskim sadržajima u okviru desetodnevne manifestacije ”Tešnjarske večeri”. Potom krenite put Muselimovog konaka, najstarijoj sačuvanoj građevini u Valjevu. U njegovom podrumu su bili zatočeni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin. Verovatno ste čuli za „Seču knezova“. Ukoliko jeste, pravo je vreme da vidite gde se to desilo, pogotovo što je to je bio povod za Prvi srpski ustanak.

MORAVIČKI OKRUG - PAUZA ZA AVANTURISTE
Nakon malog predaha i putovanja kroz srednjovekovnu istoriju, čeka nas Čačak, kako bismo malo bolje upoznali našu veru. U ovčarsko-kablarskoj klisuri nalazi se mnoštvo manastira, koji su toliko lepa i očuvana zdanja, da bi bila prava šteta ne posetiti ih. Ne zovu ih bez razloga “Mala Srpska Sveta Gora”.
Kako razmišljamo o svakom tipu turiste, pripremili smo predah i za sportiste. Tu je vrh Kablara, odakle se pruža nestvaran pogled. Za prave avanturiste tu su i staze za planinarenje, a ukoliko volite fotogenične pejzaže, onda će ova destinacija biti pun pogodak. Tokom cele godine, put je prohodan I spreman za Vaše fotografije.

   

GURMANSKA PAUZA-ZLAKUSE 

Nakon ovolike šetnje, spremni smo za degustaciju. Mesto Zlakuse, poznato je po domaćoj pastrmki, koja ima poseban šmek kada se jede pored vodenice. Preporučujemo restoran Vodeničar, koji hranu priprema na tradicionalan način. Ukoliko ste gurman, imaćete priliku probati specijalitete autentične za ovo podnevlje.

UŽICE - SPOJ KULTURE I UŽIVANJA
Kako se bližimo Zlatiboru, nestrpljivi smo da što pre upoznate čari najlepše planine. Ali, želimo da Vam pokažemo da postoji još lepih mesta koje ne treba propustiti. Jedno od njih je spomen kompleks Kadinjača, koji je remek delo i jedno od najvećih spomenika na našoj teritoriji. Nakon Osmanskog carstva, prirode, religije, red je došao na 20. vek i upoznavanje istorije Drugog svetskog rata. Zanimljivo je to da spomenik nije klasično kameno izdanje. Uz njega je podignut park sa 88 stabala, koji simbolizuju sećanje na godine života Josipa Broza Tita, koji je tu držao i govor.

  

Uskoro stižemo na Zlatibor… Nakon odmora u apartmanima, zaplovite u avanturu san ama po obroncima Zlatibora.